Sateenkaarisanomat-logo

Mitä on Qigong?

Qigong (Chi Kung) on vanha kiinalainen harjoitusperinne joka kattaa tuhansien muotojen kirjon. Sitä on harjoitettu kiinan kaikkien filosofisten koulukuntien, taiteilijoiden, taistelulajien ja kiinalaisen lääketieteen piirissä, pääasiassa kehittämään mielentyyneyttä ja edistämään fyysistä terveyttä

Qi tarkoittaa paitsi ilmaa jota hengitämme, myös pienintä olemassaolevaa kehon substanssia joka, vaikka onkin näkymätöntä, muodostaa silti hyvin keskeisen sisällön ihmisen elämästä; "18 vuotiaan qi on hyvin erilainen kuin 80 vuotiaalla". Sanoo prof. Han Bin, joka lääkärinä ja kiinan perinteisen kiinalaisen lääketieteen akatemian qigong tutkimuskeskuksen johtajana tutkii qigongin vaikutuksia myös tiettyjen sairauksien hoidossa. Yleisellä tasolla qigongilla on mahdollista kasvattaa tuota tärkeää substanssia, lisätä siten elinvoimaansa ja hidastaa vanhenemisen prosessia.

Emämaassaan qigongia harjoittaa tänään jopa 60 miljoonaa ihmistä ja heistä useimmat juuri terveydellisin päämäärin. Suomessa qigong on yhä verrattain tuntematonta, vaikka onkin aikojensaatossa vaikuttanut monien meille jo tuttujen itämaisten lajien kehitykseen, kuten myös eräiden länsimaisten "itsehoitotuotteiden" syntyyn.

Luonteeltaan itse-hoidollinen qigong on kevyttä ja sopii siten kaikille ihmisille, erittäin hyvin myös vanhemmalle väelle; esim. TaiJi-Qigong ristikkäisliikkeineen kehittää tasapainoa. Myös mielen tasolla tällainen dynaaminen harjoittelu sopinee monelle paremmin kuin meditaatiossa istuminen. Huomattava etu on myös qigongin soveltuvuus ulkosalla tehtäväksi.

Kirjoittaja on turkulainen qigong-opettaja kiinalaisen lääketieteen terapeutti, Jari Siipola.

Lisää qigongista ja harjoitusmahdollisuuksista: www.jarisiipola.com

Sateenkaarisanomat 1/2006 (nro 16)