Sateenkaarisanomat-logo

Luin kirjan

Luovaa spelt-leivontaa eri aikojen hengessä

Kari Kaipaisen uusimman kirjan nimi on “harhaanjohtava”, koska kirja antaa paljon enemmän, kuin mitä nimi lupaa! Jo 7 vuotta spelttimiehenä tunnettu Kari Kaipainen on pannut pähkinänkuoreen hyvin laajamittaisen ravinto-oppaan.

Historiakatsaus kertoo spelt-alkuvehnän matkasta 5000 vuoden takaa Persian seuduilta Egyptin kautta aina suomalaiseen ruokapöytään asti.

Spelt-viljan nosti jalustalle 1100-luvulla elänyt saksalainen abbedissa Hildegard Bingeniläinen, joka oli näkijä ja parantaja, tuottelias lääketieteen ja taiteen alueilla. Hildegardin mukaan helposti sulava spelt on paras vilja. Se antaa terveen kehon ja tekee mielen iloiseksi!

Kirja korostaa speltin ravitsemuksellista merkitystä kertoen jopa sen sisältämien vitamiinien sekä hiven- ja kivennäisaineiden ja mausteiden merkityksestä ja vaikutuksista.

Reseptivalikoimastakin löytyy herkullisten leivonnaisohjeiden lisäksi useita pääruokalajeja niin speltistä kuin muistakin raaka-aineista, niin lihansyöjille kuin kasvissyöjillekin!

Kirja inspiroi järjestämään pitoja kalevalaiseen tai keskiaikaiseen tyyliin, käyttämään villivihanneksia ja maistamaan menneitten aikojen makuja.

Kuvitus on viehättävää; sekä piirrokset että valokuvat. Ruokakuvat saavat veden herahtamaan kielelle.

Ruoanlaitto on taidetta. Tämä kirjakin korostaa luovuuden merkitystä, inspiroitumista ja rakkauden osuutta asiassa. Positiiviset tunteet välittyvät ruokaan. Kehotetaan myös kuuntelemaan kehoa ja sitä kautta löytämään itselle sopivat ruoka-aineet.

Spelt-kirjassa on jokaiselle jotakin: kestävän kehityksen filosofiasta vatsantäytteeseen.

Varoitus: Kun kokkaat kirjan ohjeiden mukaan, älä polta kakkua karrelle, kun syvennyt lukemaan Kyproslaisen savenvalajan leivontapäivästä tai spelttitontun aforismeja.

Ulla Oksanen

 

Sateenkaarisanomat 1/2008 (nro 20)