Sateenkaarisanomat-logo

Istukaamme ilokivelle, laulupaaelle paneikse...

Hei, mitä kuuluu? Kiitos hyvää. Näinhän me vaihdamme kuulumisia tavatessamme. Kuitenkin hyvin monista tuntuu kaikkea muuta kuin hyvältä. Masennuslääkkeitä käytetään enemmän kuin koskaan. Eläkkeellä on mielenterveyden ongelmien takia aivan liian paljon työikäisiä nuoria. Itsemurhatilastot rehoittavat. Huumeista ja päihteistä haetaan apua pahaan oloon. Usein pahan olon siemen kylvetään jo lapsuudessa ja kierre jatkuu sukupolvesta toiseen. Kierre on kuitenkin mahdollista katkaista. Tiedostaminen on avainsana. Apuakin on olemassa kunhan se vain löytyy.

Turun Henkisen Keskuksen kevät kuluu mielenterveysasioita pohtiessa. Siellä Simo Skinnari katselee asioita kasvattajan näkökulmasta ja tiedot hänen kurssistaan, jossa kahdellatoista askelella johdatetaan masennuksesta rakkauteen, löytyvät Konsan Kartanon sivuilta.

Erilaiset terapiat ja ryhmät auttavat matkalla itsetuntemukseen ja oivaltamiseen, joka luo mielenterveyden perustaa. Voisi sanoa, että tämän Sateenkaarisanoman jokaisella lehdellä sivutaan tavalla tai toisella mielenterveyden kannalta tärkeitä asioita.

Jopa Kalevala, rakas kansalliseepoksemme, joka tänä vuonna täyttää 160 v., kuvaa ihmisen henkisen kehityksen tietä ja antaa vertauskuvin ohjeita, miten sillä tiellä edetään, jotta saavutettaisiin henkinen ja mielen tasapaino.

Ilo ja rakkaudellisuus on elämän ydin. Sen saavuttamiseksi kannattaa käyttää kaikki mahdolliset keinot. Rentona on helpompi oivaltaa suuriakin asioita. Rentoutua voi vaikka Naurujoogalla, jota helmikuussa kokeillaan ohjattuna ilmaiseksi Konsan Kartanolla (ks. Konsan Kartanon tapahtumakalenteri).

Mitään ei ole kuitenkaan lopullisesti menetetty, vaikka elämä välillä itkettääkin. Muistakaamme Väinämöisen soitto, joka oli niin kaunista, että pani hänet itsensäkin itkemään. Sotka sitten poimi kyynelet merestä - - - kantoi Väinölle kätehen: jo oli muiksi muuttunehet, kasvanehet kaunoisiksi, helmiksi heristynehet, simpsukoiksi siintynehet, kuningasten kunnioiksi, valtojen iki-iloiksi - - -

Rauhaa, onnen tunnetta ja iloa elämään
toivon meille kaikille.

Ulla

Sateenkaarisanomat 1/2009 (nro 22)