Sateenkaarisanomat-logo

Suomalaisella saunalla on selvät yhteytensä vanhaan karhukulttiin

Sauna on suomalaisen sielu ja sydän. Ekopsykologi Kaarina Kailo on yli kymmenen vuotta tutkinut suomalaisen saunan ja Kanadan intiaanien hikimajan puhdistusriitin yhteyksiä. Hänen tiensä vievät historiallisesti ja kulttuurisesti hyvin vanhaan karhukulttiin. Suomalaisten saunan edeltäjä lienee rituaali, jossa on käyty karhunpesässä puhdistautumassa. Tämä syvästi henkinen tapahtuma on tuonut esiin uudistumisen ja puhdistumisen pyhät puolet. Sillä on etsitty yksilön ja kollektiivin hyvinvointia ja tasapainoa. Muinaisuuden henkisyys on ollut ennen kaikkea harmoniaa ihmisen ja luonnon välillä.

Saunan löyly on pyhä. Saunan kiuas on kuin alttari. Rukoukset ja kiitokset ojennettiin yrttien ja veden muodossa punaisille kuumille kiville. Tämä oli saunan ja hikimajan feminiininen puoli. Tuli edusti maskuliinisuutta, idässä isoisä aurinkoa. Karhu on ihmisen uhrieläin. Otavasta kotoisin oleva karhu oli välittäjä taivaan, maan ja alisen välillä. Lopulta talviuni johti uudelleensyntymään keväällä. Nämä ajatukset poimin Kaarina Kailon artikkelista Sites of Holistic Reneval – Sauna, Sweatlodge and Bear/Bare Being. Alla on lisälinkkejä tiedon äärelle.

Sateenkaaripäivillä tutustumme niin Lönnrotin Kalevalan aikaan kuin varhaisempaankin, jopa kivikautiseen aikaan. Tuolloin oli karhu huomattavan tärkeä Kalevan kansalle. Lauantai-illan työpajaan liittyy teema karhunsaunasta. Voit tutustua karhuun internetissä:

www.karhuseura.net - karhumytologiaa

www.kaltio.fi  - karhu, naiset ja suomalainen
luontosuhde kestävän kehityksen pohjana

www.kolumbus.fi/matti.sarmela/karhu.htm
 
Karhu ihmisen ympäristössä - artikkeli
Turun Paattisilta löydät myös alueen, jonka nimi on Karhunsauna. Katso vaikka kartasta.

Annukka Kotka

Sateenkaarisanomat 2/2006 (nro 17)