Sateenkaarisanomat

 

Raunistulan housukaartilaiset

Teatterin tekemistä mielen virkistykseksi

Konsan perinne- ja kulttuuriyhdistys on tuottanut kahtena kesänänä näytelmän Konsan Kartanon pihalle. Haluamme jatkaa paikallishistoriasta kertovaa kesäteatteriperinnettä. Ensi kesänä käsitellään sisällissodan aikaa Raunistulan näkövinkkelistä. Ensimmäisessä näytöksessä kuvataan levottomuuksia, jotka johtavat väkivaltaan. Raunistulassa oli paljon punaisia; mm. torppareita, työttömiä ja tehdastyöläisiä. Punakaartiin lähti myös 52 naista. Valkoisia taas edustavat mm. maanomistaja, liikemies ja pappi. Väliajalla tapahtuu varsinainen sota, eli sitä ei kuvata lainkaan. Toisessa näytöksessä palataan sodasta ja käydään läpi sen jälkiselvittelyjä. Vaikka aihe on rankka, on näytelmässä myös rakkautta ja huumoria. Tarina pyrkii olemaan poliittisesti puolueeton, mutta poliittisesta korrektiutta ei tavoitella. Faktoja ei muunnella, mutta tulkinta tulee olemaan räväkkä.

Toivottavasti saamme mahdollisimman paljon viime kesien näyttelijöitä mukaan, mutta uudetkin kyvyt ovat tervetulleita. Näytelmän käsikirjoitus on joustava roolien suhteen. Roolihenkilöt kirjoitetaan lopulliseen muotoonsa kun työryhmä on saatu kasaan. Kaikille pyritään antamaan tilaa innostuksen mukaan. Varsinaisiä päärooleja ei ole, vaan kaikilla on tärkeä merkitys kokonaisuuden kannalta. Laulu-voimistelu-soitto-tanssi- ja muita taitoja pyritään hyödyntämään mahdollisimman hyvin, joten nyt on mahdollisuus päästä toteuttamaan myös omia esiintymisintressejä.

Projekti alkaa teatterikurssilla, jonka aikana voi miettiä haluaako sitoutua näytelmän toteuttamiseen. Silloin tehdään mm. improvisaatioharjoituksia ja käydään läpi joitakin kohtauksia sekä luetaan käsikirjoitus. Ensimmäisiä tapaamisia pyritään järjestämään jo tammikuun loppupuolella. Maaliskuun alussa pitää sitoutua näytelmään. Tämän jälkeen jatketaan kurssilla, jossa perehdytään mm. roolityöhön. Kurssin edetessä siirrytään vähitellen tekemään näytelmää. Ensi-ilta on toukokuun puolessa välissä ja sen lähestyessä harjoitukset tihentyvät.

Näyttelijöiden lisäksi tarvitaan järjestelijä, puvustaja, lavastaja, äänihenkilö ja maskeeraja. Myös paikallishistorian tuntijalle tai tutkijalle olisi vielä tarvetta. Erityisesti puvustajalla ja lavastajalla on oiva tilaisuus käyttää omia visuaalisia kykyjään historiallisen teoksen parissa.

Näytelmästä, kurssista ja muuhun aiheeseen liittyvästä voi kysellä: Tommi.Viitanen ät utu.fi /p.0440 437 191

Tommi Viitanen