Sateenkaarisanomat-logo

SRT® Rentoutusterapia

Rentoutuminen – tie elämäniloon, itsetuntemukseen ja hyvinvointiin

Rentoutuminen on ihmisen luontainen kyky hoitaa itseään ja palautua rasituksesta. Rentoutumisen taito voi liian stressaavan elämän myötä heikentyä, jolloin ihmisen hyvinvointi on vaakalaudalla. Rentoutumisen taidon voi kuitenkin kuka tahansa opetella uudelleen.

Mikäli rentoutumisen taitosi on heikentynyt, et todennäköisesti nuku öitäsi levollisesti. Heräilet useita kertoja yössä tai et vain saa iltaisin unta. Ajan myötä unenpuute aiheuttaa levottomuutta, keskittymiskyvyn ja muistin heikkenemistä, mielialan laskemista, seksuaalisten halujen häviämistä, tunnet olosi kiukkuiseksi ja pienikin vastoinkäyminen saa maailmasi kaatumaan. Kuulostaako tutulta?

Miltei jokainen ihminen on ajoittain stressaantunut. Tärkeää on, että stressi pysyy kurissa, ja palaudut stressaavan tilanteen jälkeen rentoutumalla ja lepäämällä. Mikäli joudut kohtaamaan elämässäsi jatkuvasti kovaa stressiä ja liian suuria haasteita, kysy itseltäsi, pidätkö riittävän hanakasti puoliasi, onko tapanasi ottaa turhaan kontollesi ylimääräisiä tehtäviä. Jos otat vapaaehtoisesti liikaa tehtäviä vastaan ja olet siksi stressaantunut, on hyvä pohtia miksi täytät elämäsi kiireellä.

Rentoutusterapialla pyritään palauttamaan takaisin kehon luonnollinen itsesäätely; löytämään rento, luonnollinen tapa elää ja kokea asioita – tapa, joka on kullekin yksilölle ominaisin.

Rentoutusterapia on ensisijaisesti lupa olla ja pysähtyä. Rentoutusterapia opettaa kuuntelemaan kehon viestejä, ymmärtämään alitajuisten, fyysisten jännitysten yhteydet elämäntapoihin, ravintoon sekä lapsuuden kokemuksiin. Se auttaa ymmärtämään, että ihminen on vastuussa omasta itsestään, tunteistaan ja toiminnastaan. Rentoutusterapiassa opetellaan päästämään irti elämää rajoittavista, vahingollisista ajatusmalleista ja riippuvuuksista, saamaan tilalle uutta energiaa, iloa ja luovuutta.

Rentoutusterapia on fysiopsyykkistä työskentelyä, jonka tarkoitus on auttaa asiakasta saavuttamaan kokonaisvaltainen rentoutumisen kokemus ja rakkaudellinen itsensä hyväksyminen. Yksilöhoidoissa käytetään lempeää hierontaa ja hoitavaa kosketusta, läsnäolevaa kuuntelemista, tiedostavaa hengitystä, mielikuvatyöskentelyä sekä asiakkaan halutessa luovia harjoituksia. Ryhmämenetelmissä avainasemassa ovat tunteva vuorovaikutus, läsnäoleva kuunteleminen sekä luovat harjoitukset.

Kokonaisvaltaisen rentoutumisen ja tunnetyöskentelyn avulla on mahdollista päästä voimavarojensa lähteille. Asiakas on hoidossa aktiivisessa roolissa ja tarkoitus on että asiakas löytää rentoutumisen taidon uudelleen.

Fyysisen voimaantumisen rentoutus®

FVR- fyysisen voimaantumisen rentoutus on Suomen Rentoutusterapian kehittämä aktiivinen liike- ja rentoutusohjelma. Keinoina rentouden tavoittamiseen käytetään hengityksen tiedostamista ja luonnollista vapaata liikettä. Ryhmässä kuunnellaan omaa kehoa, jännityksistä luovutaan erilaisilla liikeharjoituksilla, sekä opettelemalla itsensä kuuntelemista. Musiikki ja rytmi ovat tärkeässä roolissa.

Menetelmän tavoite on palauttaa kehon luonnollista toimintamallia ja voimavaroja. Menetelmä on yksi rentoutusterapian keinoista saada keho, mieli ja sisin sopusointuun keskenään. Fyysinen voimaantuminen avaa tietä sisimmän rentoutumiselle. Harjoituksessa saa vapauden keskittyä vain omaan itseen, kuunnella sisintään ja antaa kehon löytää itselleen sopiva liike. Luova, vapauttava liike purkaa tehokkaasti kehon jännityksiä ja voi auttaa saamaan kosketusta myös sisäiseen tunnemaailmaan.

Rentoutusterapian yksilöhoidot sekä ryhmämenetelmät (kuten Fyysisen voimaantumisen rentoutus) sopivat erinomaisesti niin rentoutumisen tarpeeseen kuin erilaisiin vaivoihinkin. Yksilöhoidoilla on saatu apua muun muassa päänsärkyyn, migreeniin, korkeaan verenpaineeseen, unettomuuteen ja unihäiriöihin, väsymykseen ja stressioireisiin, lihasjännityksiin ja –kipuihin, yleisiin jännitystiloihin, tunteisiin liittyviin jännitysoireisiin, vatsan alueen jännitystiloihin ja oireisiin sekä kuukautiskipuihin.

Suomen Rentoutusterapia järjestää SRT® Rentoutusterapeuttikoulutusta kaksivuotisena monimuotokoulutuksena. Lisätietoa osoitteesta www.suomenrentoutusterapia.com

Riikka Salakka

Kirjoittaja on piakkoin valmistuva SRT® Rentoutusterapeutti ja vuonna 2006 valmistunut Ravinto- ja luontaishoitaja sekä yrttiterapeutti.

Mikäli kiinnostuit Fyysisen voimaantumisen rentoutuksesta tai muista rentoutusterapian ryhmämenetelmistä, ota yhteyttä! Mikäli kiinnostuneita on riittävästi, järjestän loppuvuodesta kurssin.
Riikka Salakka, Hyvinvointipalvelu Uusi Verso, 050 551 6675, www.uusiverso.com, info <ät> uusiverso.com

 

Sateenkaarisanomat 2/2008 (nro 21)