Sateenkaarisanomat-logo

Siskot Soutavat!

”Siskot Soutaa” on yhdeksän naisen ryhmä, joka parhaillaan työstää yhteistä kirjaansa. Naiset on jo vuoden ajan tiukasti liittänyt yhteen sattumalta syntyneen kirjaidean toteuttamisprojekti. Tämä toisensa löytänyt sisarparvi on todiste rohkeudesta, naisten välisestä ystävyydestä, sisaruudesta, kasvusta, ihmiselon edellytyksistä ja elämän suomista - joskus vaatimattomista - mahdollisuuksista.

Ryhmä lähti ennakkoluulottomasti ja vilpittömästi tekemään yhdessä kirjaa, jolla lukija pyritään vangitsemaan pienin, mutta koskettavin keinoin. Naisten tarinat kertovat henkisestä ja fyysisestä väkivallasta, suurista taloudellisista vaikeuksista, harhaluuloista, kuolemasta ja niistä selviämisestä. Hanke on synnyttänyt vähäeleisen tutkielman, joka kertoo, mitä merkitsee olla nainen ja miten suurista elämän aasinpotkuista voi selvitä hengissä katkeroitumatta.

Projektin koordinaattori Anja Ström kuvailee ryhmän työskentelyä uskomattomaksi kokemukseksi. ”Kukaan meistä ei osannut kuvitella miten syvään ja rankkaan, mutta antoisaan prosessiin päätyisimme. Haluan tuoda nämä rakkaat ”Soutavat Siskot” yhdeksi viikonlopuksi projektiamme työstämään Konsan Kartanon inspiroivaan ja kodikkaaseen ilmapiiriin”, kertoo Anja Ström.

Christine Hammar, joka ohjaa ryhmää, sanoo:

Ryhmä on alusta alkaen ollut avoin ja rehellinen. On ollut pakkokin, sillä tarinat ovat rankkoja, eikä niiden voima olisi tullut esiin hyssyttelyllä ja kaunistelulla. Elämä on, kuten mainos sanoo. Kirjoittaminen, tekstien rehellinen arviointi ja kirjan rakenteen löytäminen on myös vaatinut joustavuutta ja paksua nahkaa. Onneksi naiset ovat elämänkoulussa myönteisessä mielessä parkkiintuneet ja osaavat ottaa rakentavaa kritiikkiä vastaan toinen toisiltaan. Ilman rehellisyyttä ryhmän jäsenet eivät myöskään olisi kasvaneet projektin aikana. Kasvu jatkuu.

Tämä herkkien, mutta vahvojen sisarten ryhmä kokoontuu tammikuisena viikonloppuna Konsan Kartanoon töitä tehdäkseen. Töitä onkin tehtävä paljon, koska kirjan on tarkoitus valmistua syksyyn mennessä.

Toivotan ryhmän lämpimästi tervetulleeksi. Onnea ja menestystä kirjoittamiselle ja kirjalle!

Ulla Oksanen

Sateenkaarisanomat 1/2009 (nro 22)