Sateenkaarisanomat-logo

Mikä meitä ohjaa, kun suhteissamme seikkailevat MÖKÖ & MÄKÄ?

Tiedämmekö, mitä kumppanimme tarvitsee? Tiedämmekö sitäkään, mitä itse tarvitsemme voidaksemme hyvin ihmissuhteissamme? Tämän tärkeän perusasian selvittäminen saattaa kestää jopa vuosia. Läheisin suhde - parisuhde - nostaa meissä pintaan aidoimman puolemme, ne kauniit ja usein myös rasittavat ja harmilliset.

Olemme kontaktissa pariimme puhumalla ja kuuntelemalla saadaksemme mm. selville, mitä minä ja hän todellisuudessa tarvitsemme. Toimimme parimme kanssa useimmiten tahattomasti mielen vanhojen toimintamallien mukaan, jotka ovat tarttuneet takkiimme jo lapsuudenkodin maisemasta. Parisuhteen eteen kannattaa kuitenkin tehdä töitä, jotta sen saa toimimaan meitä molempia tyydyttävällä tavalla. Tekeehän moni meistä paljon töitä oman harrastuksensakin kehittämiseksi itseään tyydyttävälle tasolle. Miksei siis tärkeän suhteemme hyväksi kannattaisi tehdä yhdessä hommia. Ehkäpä kehityksen myötä voisimme parisuhteen hyväksi luopua jostakin harrastuksestamme, joka saattaa olla jopa pakotie pahasta olosta toisen lähellä. Voisihan meillä olla sellainenkin harrastus yhdessä kuin parisuhde!

Parisuhdekurssit ovat oivallinen mahdollisuus lähteä tutkimusmatkalle saadaksemme tietää, mikä meitä ohjaa, kun vedämme yllemme mökön ja tai mäkän kaavun silloinkin, kun sydämestämme kaipaamme rakentavaa ja kivaa yhdessäoloa kumppanin kanssa.

Parisuhdekursseille kokoontuu 4-10 paria yleensä viikonlopuksi johonkin kauniiseen ja meitä hellivään paikkaan. Kurssilla etsimme yhdessä ideoita rikastuttaa ja rakastuttaa omaa parisuhdettamme. Niin monella meistähän on unelma onnellisesta ja toimivasta parisuhteesta, jossa molemmat saavat sen, mitä tarvitsevat! Monet miehethän kaipaavat kaunista ja läheisyyteen halukasta kumppania ja sitä ihan samaa varmasti suurin osa naisistakin kaipaa. Sisääntuloreitit tähän tuntuvat olevan vain monelta hukassa. Jokainen meistä varmasti toivoo, että elämäämme voisi ohjata sekä henkinen, että fyysinen läheisyys, jota rakkaus parhaimmillaan on.

Työskentelyn aikana kurssilla opetellaan taitoja, jotka vaikuttavat tapaamme puhua ja kuunnella. Näiden taitojen kautta aloitamme, ylläpidämme ja vahvistamme ihmissuhdetta. Pariviestinnän tarkoituksena on auttaa kumppaneita puhumaan selkeämmin päivittäisistä asioista ja toiveista ja ratkomaan ristiriitoja siten, ettei suhteessa kumpikaan voi huonosti. Rakentavan puhumisen ja kuulemisen perustallehan nousevat sitten luottamus, avoimuus, läheisyys, teot ja seksuaalisuus ja jopa anteeksianto, joka on elämän suola eteenpäin pääsemiseksi.

Ritva Salminen
www.pahkinansarkija.fi

Sateenkaarisanomat 2/2010 (nro 25)